jueves, 04 de junio de 2020

Catalanes en el exterior solicitan medidas urgentes ante la emergencia del virus

El presidente de la Generalitat, Quim Torra. EFE/Quique Garcia
El presidente de la Generalitat, Quim Torra. EFE/Quique Garcia

Catalanes en el exterior solicitan medidas urgentes ante la emergencia del COVID-19

La Comisión Promotora de la ILP Retorno Digno ha enviado una carta al Presidente de la Generalitat y a los Consejeros de Bienestar y de Acción Exterior solicitando medidas urgentes ante la emergencia del COVID-19.

Según la Comisión, los más de 330 mil catalanes en el exterior necesitan apoyo ya que además de las dificultades de vivir la emergencia lejos de casa, las consecuencias en términos laborales y económicos ya se están dejando notar. Es por eso que según la carta, muchas personas están viendo el retorno como una posibilidad ya sea por problemas laborales, por falta de perspectivas de futuro en el país de residencia o por ser afectados por el coronavirus de forma directa o algún familiar. Sin embargo, unas 89 mil personas residentes en el exterior no cumplirían los requisitos para acceder a la ayuda de persona retornada, lo que les dejaría en una situación de desprotección absoluta.

Ante esta situación, la Comisión solicita al Gobierno de la Generalitat la eliminación durante el 2020 del requisito de haber vivido durante más de seis años en el exterior para acceder al retorno. De esta forma, según indican, se podría garantizar el retorno digno para los catalanes en el exterior y preservar los derechos de todos durante la emergencia.

La carta es esta:

20 d’abril del 2020

Molt Honorable Sr. Quim Torra i Pla President de la Generalitat de Catalunya

Honorable Sr. Chakir El Homrani Lesfar Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies Honorable

Sr. Bernat Solé i Barril Conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència

 

Benvolguts,

En primer lloc, volem enviar els nostres millors desitjos per vostès i les seves famílies davant de la situació d'emergència. En moments tan difícils pel nostre país també volem desitjar molts encerts com a representants del Govern de la Generalitat, els nostres conciutadans necessiten les mesures pertinents per a pal·liar els efectes d'aquesta emergència global i som conscients que s'estan fent tots els esforços possibles.

Amb el respecte que ens mereixen, la present carta té com a objectiu alertar de la situació d'un col·lectiu de catalans i catalanes moltes vegades oblidat, el dels residents a l'exterior. A dia 1 de gener de 2020, som 331.198 persones residents a diferents països del món, catalans i catalanes de ple dret com estableix l'article 7.2 del nostre Estatut d'Autonomia. Com poden imaginar, i possiblement poden estar patint si tenen familiars residents a altres països, viure l'emergència del COVID-19 lluny de casa és una situació molt complexa i que es viu amb molta angoixa. Més enllà d'aquesta angoixa, i com ja podem constatar, la pandèmia no només té efectes en la salut de les persones, sinó també té i tindrà conseqüències laborals i econòmiques per a moltes famílies catalanes, incloses per descomptat les residents a l'exterior. És per aquesta raó que amb la pèrdua del treball a l'exterior, la falta de perspectives a futur en el país de residència o per problemes de salut directes o de familiars, moltes famílies residents a l'exterior estan veient el retorn a Catalunya com una possibilitat i és necessari que el Govern doni suport utilitzant totes les eines al seu abast. Per això tenim la llei 25/2002 de mesures de suport als catalans retornats que sens dubte és una bona eina, però insuficient per les mesures d'emergència que requerim. Si mirem les dades, dels més de 330 mil catalans i catalanes a altres països un total de 89.119 no compleixen els sis anys de residència al'exterior que estableix la llei per accedir a la condició de persona retornada i malauradament sense aquesta condició és impossible accedir a les mesures de suport al retorn. Aquesta situació podria generar el retorn sense cap mena de protecció social, deixant en una situació de molta vulnerabilitat a les persones retornades, ja que legalment no serien reconegudes.

És per això que tenint en compte la situació d'emergència, sol·licitem al Govern de laGeneralitat de Catalunya eliminar el requisit de sis anys de residència per accedir a la condicióde persona retornadadurant l'any 2020. D'aquesta manera podem fer possible que totes les persones residents a l'exterior que així ho desitgin puguin tornar a Catalunya amb tots els seus drets, garantir un retorn digne i evitar la desprotecció dels catalans i catalanes residents a l'exterior en el marc de l'emergència del COVID-19.

Esperem que puguin atendre la nostra sol·licitud, estem segurs que els més de 330 mil catalans i catalanes residents a l'exterior estarien molt agraïts.

Cordialment,

COMISSIÓ PROMOTORA ILP RETORN DIGNE

Cataluña Bernat Solé web